Μέσα στο υπάρχον μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, το οποίο ονομάζουμε σύστημα, ανέκαθεν υπήρχε κοινωνική ανισότητα. Μέσα σ' αυτό το σύστημα ο άνθρωπος-εργάτης-πολίτης έχει τέσσερις επιλογές:
1.Δέχεται το σύστημα και γίνεται υποχείριο κάθε πλανώδιου ιδεαλιστή και καιροσκόπου.
2.Απορρίπτει το σύστημα και προσπαθεί να το συντρίψει και να το καθαιρέσει, έχοντας, βέβαια, το ένα πόδι στο σύστημα και το άλλο έξω απ' αυτό.
3.Απορρίπτει το σύστημα και βγαίνει από αυτό.Φεύγει στην έρημο να ζήσει μόνος, δημιουργώντας τη δική του κοινότητα.
4.Δεν αποδέχεται το σύστημα και προσπαθεί να το εξελίξει ενεργώντας μέσα σ' αυτό.
Όλα τα συστήματα δημιουργούνται για να οργανώνουν με ντιρεκτίβες την κοινωνία. Όταν τα συστήματα δημιουργούνται για να υποτάσσουν συνειδήσεις, τότε πρoκαλούν την αντίδραση του αισθητηρίου της κοινωνίας. Οι ανατροπές γίνονται όταν το αισθητήριο δώσει το σήμα. Για να είναι καθαρό, όμως, το αισθητήριο, πρέπει να είναι και καθαρός ο άνθρωπος. Αν βελτιώσουμε το δικό μας αισθητήριο, τότε θα γίνει και αισθητήριο της κοινωνίας.
1 σχόλιο:
Το να προσπαθήσεις μέσα από το σύστημα μα προτείνεις μία λύση είναι αυτό που βρίσκω ως πιο σωστό. Αποτελεί όμως τον πιο δύσκολο δρόμο...
Κατά την πορεία αυτή είναι δεδομένο οτι θα χρειαστεί να έρθει σε άμεση επαφή με κόσμο που δεν το θέλεις γιατί τον θεωρείς βρόμικο. Η αλήθεια είναι όμως οτι όλοι αυτοί που μπορεί και να μισείς θανάσιμα μπορεί κάποια στιγμή να σου φανούν χρήσιμοι στο σκοπό σου.
Άρα κατά την άποψή μου το στοίχημα είναι εάν μπορείς να μείνεις πιστός στο όνειρό σου χωρίς να σε παρασύρουν οι κατά καιρούς "συνεργάτες" σου...
Δημοσίευση σχολίου