Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ελευθερία και Δημοκρατία

Το χάος γιγαντώνει τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία.
Είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία, να προσδιορίσουμε την ελευθερία μας και να διαμορφώσουμε την ελευθερία της δημοκρατίας μας.
Δημοκρατία χωρίς ελευθερία είναι δικτακτορία και φασισμός.
Ελευθερία χωρίς δημοκρατία είναι αναρχία και αυταρχισμός.

6 σχόλια:

ChrisMaGR είπε...

Αυτά που γράφεις ή δεν έχουν νόημα ή δεν το διατυπώνεις σωστά.
Πολίτευμα χωρίς ελευθερία δεν μπορεί ούτως ή άλλως να λέγεται δημοκρατία.
Και ελευθερία χωρίς δημοκρατία είναι ασυδοσία (συνώνυμο της αναρχίας), αλλά ο η ελευθερία και ο αυταρχισμός δεν μπορούν να συνυπάρχουν.
Εκτός αν εννοείς ότι ελευθερία και δημοκρατία δεν νοούνται το ένα χωρίς το άλλο

athanasios th. vamvinis είπε...

Για το πρώτο σε παραπέμπω στην περίοδο του Περικλή.Πώς αισθάνονταν την λαμπρή δημοκρατία οι δούλοι;Ως ελευθερία ή ως τυραννία;Κατ' αντιστοιχία συμβαίνει αυτό και στις μέρες μας με τον καταπιεσμένο οικονομικά κόσμο.
Για το δεύτερο, εννοώ αυτό ακριβώς..Όταν είμαι ελεύθερος να κάνω τα πάντα χωρίς να σκέφτομαι τον "δήμο", τότε ρίχνω την κοινωνία στην αναρχία.
Φυσικά, ελευθερία και δημοκρατία πρέπει να πορεύονται μαζί άρρηκτα δεμένες.
Προσπάθησα με 2 προτάσεις να περιγράψω την κοινωνία.
Μπορεί και να απέτυχα.

ChrisMaGR είπε...

Επαναλαμβάνω: Δημοκρατία δεν νοείται χωρίς ελευθερία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η περίοδος του Περικλή δεν έμεινε στη Ιστορία ως μία λαμπρή δημοκρατία (ανεξαρτήτως αν ο ίδιος ο Περικλής ήταν λαμπρός ηγέτης), αλλά ως η εποχή που έδωσε την ευκαιρία τα γράμματα και οι τέχνες να έχουν πρωτοφανή άνθηση.
Ο καταπιεσμένος κοινωνικά κόσμος είναι ελεύθερος να αλλάξει την κατάστασή του. Το αν δεν το κάνει είναι γιατί δεν τον αφήνουν να καταλάβει τη δύναμή του.

athanasios th. vamvinis είπε...

Ποιος τον δεσμεύει να την εντοπίσει.Μου φαίνεται καταληγεις στον Σαρτρ και βλέπεις την κόλασή σου στους άλλους.Όποιος και να είναι από πάνω σου μπορείς να βρεις τη δύναμή σου, αρκεί να το θες.Δεν καταλαβαίνω γιατί κόλλησες στο συνυασμό.Εσύ προφανέστατα αναφέρε σε ουτοπικά πολιτεύματα. Σκέψου πόσες φορές αισθάνεσαι να καταπιέζεται η ελευθερία σου στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.

ChrisMaGR είπε...

Δεν εκφράστηκα σωστά στο προηγούμενο σχόλιό μου. Κατ'αρχάς, δεν αισθάνομαι να καταπιέζεται η ελευθερία μου. Ίσως να καταπιέζονται πολλά άλλα (οι επιθυμίες μου, τα όνειρά μου) αλλά ποτέ η ελευθερία μου.
Οι καταπιεσμένοι μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους με την ψήφο τους. Τον αν κατά βάθος βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση φταίνε οι ίδιοι.
Και υπάρχει ένας μηχανισμός που τους κοιμίζει, ή τους βολεύει και όλοι τον συντηρούμε.
Κοινώς, μόνοι μας δημιουργούμε την κόλασή μας.

athanasios th. vamvinis είπε...

Και'γω δεν εκφραστηκα σωστά.Δεν αναφερόμουν σε 'σενα. Σε τρίτο πρόσωπο ήθελα ν' απευθυνθω.Είναι πολύ σωστός ο τρόπος που το έθεσες και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Πρώτα πρέπει να κοιτούμε τον εαυτό μας και μετά να ρίχνουμε φταίξιμο στους άλλους.